Workshops

Van 14.00 tot 15.00 uur en van 15.15 tot 16.15 uur kun je meedoen aan een workshop. Als je je gratis toegangskaart bestelt via het Servicepunt van de Hiv Vereniging of via www.hivnet.org/positiefgeluid, kun je je meteen voor deze workshops aanmelden.  

Gezond leve
n

Het is voor iedereen belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Is dat met hiv extra belangrijk? Vind jij dat je al een gezonde leefstijl hebt? Wat kun je zelf nog meer doen om gezondheidsrisico’s te beperken en zo gezond mogelijk te blijven? Door in hiv gespecialiseerde verpleegkundigen van Catharina Ziekenhuis Eindhoven en Radboudumc Nijmegen (Marjolein Bosch).  

Mindfulness (Engels, maar er is ook Nederlandse info)
Het is de laatste jaren heel populair. Veel mensen met hiv hebben het positieve effect van mindfulness al eens ervaren. Mindfulness is een vorm van oefening in meditatie waarbij je je bewust bent van het hier en nu en je fysieke en geestelijke sensaties. Door Nigel Skelton.  

Spiritualiteit (Engels en Nederlands)
Bij deze workshop gaat het niet over lichamelijke aspecten, maar staat je persoonlijke innerlijke ervaring en beleving centraal. Waar haal jij je kracht vandaan? Door Liako Lekhooa-Oude Lansink en Farida Howidar, die als interviewers hebben meegewerkt aan Positief Geluid.  

Stigma en empowerment
Een afwijzende reactie op je hiv: ben je er zo bang voor dat je ervoor kiest om (vaak) maar niet over je hiv te vertellen? Of laat je je er niet door uit het veld slaan en word je er juist sterker en zelfbewuster door? Een interactieve (en leuke!) workshop over omgaan met stigma en zelfstigma. Door Leo Schenk en Hannah Jansen van Hello Gorgeous.  

(Party)drugs, alcohol en medicijnen
Je lichaam kun je zien als een kleine, maar heel complexe chemiefabriek. Door dagelijks trouw je hiv-medicijnen te gebruiken, zorg je ervoor dat je je hiv-virus je leven lang kunt onderdrukken. Maar wat is de invloed van (party)drugs en alcohol? Bewaak jij je grenzen? Door JongPositief,  

Hiv en werk
Hoe ga je om met hiv op je werk en tijdens een sollicitatiegesprek? Ben je ooit verplicht om over je hiv te vertellen, bijvoorbeeld tijdens een aanstellings- of medische keuring? Wat zijn je rechten als er gedoe komt op je werk en je sterk het vermoeden hebt dat je hiv hierbij een rol speelt? Wat zijn voor jou overwegingen om niet, selectief of juist geheel open te zijn over hiv op je werk? Door Frank Tros, een interviewer van Positief Geluid, en Ronald Brands, medewerker maatschappelijke en juridische belangenbehartiging HVN.  

Hiv+ en hiv-
Wie vertel je over je hiv en wie niet? Hoe maak je die keuze steeds weer? Hoe open ben je tegenover vrienden, familieleden, collega's, buren, op de school van je kinderen? En hoe vind je een manier van vertellen over je hiv die bij jou past? Wat zijn tips en tricks hierbij? Hoe ga je om met reacties, schaamte en schuldgevoel van jezelf en anderen? Wij wisselen graag ervaringen met je uit. Door Mirjam Schulpen en Marco, beiden hiv-positief en interviewer van Positief Geluid.  

Lusten & lasten van de anus
De anus is een lichaamsdeel waaraan je (zeker als homoman) tijdens het vrijen veel plezier kan beleven. Als je hiv+ bent, hoeft dat niet minder te zijn, maar het is wel belangrijk dat je met enige regelmaat gescreend wordt op anuskanker (AIN). De mannen van Poz&Proud hebben al vaker met dit bijltje gehakt en praten je graag bij over screening van je anus. Hoe belangrijk is dit? En wat is wijsheid als er zogeheten 'onrustige cellen' geconstateerd worden?

 Speeddaten voor hetero’s
Voor heteromannen en heterovrouwen die op zoek zijn naar een partner of gewoon op een leuke en snelle manier andere positieve hetero’s willen ontmoeten. Je maakt aan de hand van een paar vragen kort kennis met alle anderen in deze workshop, die verzorgd wordt door JongPositief.  

Vraag het de zuster!
Loop je met een vraag rond over hiv-behandeling of over een ander aspect van leven met hiv en komt het er steeds maar niet van om deze aan je hiv-consulent te stellen? Of wil je wel eens horen hoe een andere consulent deze vraag beantwoordt? Of heb je zelf geen hiv, en wil je je vragen eens stellen aan in hiv gespecialiseerde verpleegkundigen van VUmc Amsterdam (Marjolein Heitmuller) en Isala Klinieken Zwolle? Grijp je kans bij deze workshop! Ook interessant om te horen welke vragen anderen hebben.  

Afrikaanse dans
Voor Eliane Becks Nininahazwe uit Burundi is muziek haar lust en haar leven. Zij laat je kennismaken met haar bijzondere snaarinstrument en Afrikaanse zang en dans uit haar regio van Afrika. Juist ook leuk als dat totaal nieuw voor je is!  

Buddywerk (Engels- en Spaanstalig)
Voor buddy’s van nieuwe Nederlanders. Wat doe je en wat is de grens in buddywerk voor mensen in asielprocedure of zonder geldige verblijfsstatus. Voor de secties Buddyzorg POSITIVO en Buddyzorg HvnBrabant en mensen met interesse om zelf zo’n buddy te worden.  

Speeddaten voor homo's
Voor homomannen met hiv die op zoek zijn naar de ware liefde, naar een reisgenoot, een stapmaatje, een XXL met dito bankrekening of gewoon naar een leuke middag met andere homomannen met hiv, organiseert Poz&Proud een lekker (v)luchtig datinguurtje met kennismakingsrondjes van steeds twee minuten. Aan slaaggarantie doen we niet, maar je zult zeker plezier hebben.  

Hiv & HCV
Het aantal homomannen met hiv dat ook hepatitis C krijgt, is helaas niet op één hand te tellen. Voorkomen is beter dan genezen, dus wat zijn de tips & tricks om het infectierisico te minimaliseren? En als je momenteel hepatitis C hebt: hoe open ben je daarover naar anderen? En wat voor impact heeft hepatitis C op je leven? Poz&Proud, die deze workshop organiseert, praat je ook bij over de nieuwste medicatie.   

Seks en daten
Mensen met hiv ervaren na de diagnose nogal eens een drempel om het liefdespad weer op te gaan. Vertel jij een date over je hiv? Waarom eigenlijk? Of juist: waarom niet? En zo ja, wanneer dan? En hoe ga je om met de reactie? Wilford Sloterwijk en Sabine Tholen, beiden hiv-positief en interviewer van Positief Geluid gaan hierover graag met je in gesprek.  

Yoga
Of je er al ervaring mee hebt of dat het je eerste kennismaking is: door een uur yoga-oefeningen kun je je als herboren voelen. Yogadocente Catherine vertelt wat yoga haar heeft gebracht.  

Zin(g) met energie
Muriël van Dinteren is sopraan en ervaren coach van tal van professionele zangers. Ook als je tot nu toe alleen in de badkamer hebt gezongen is deze workshop een aanrader: adem, energie en volledig zingen komen aan bod. Muriël zorgt ervoor dat je ziel wordt geraakt, waardoor je je vertrouwen in je stem en het zingen vergroot.

54ef1670b3bc67a661f39b65_footer.gif